Najpopularniejsze opakowania w branży spożywczej

30 września 2022 | Artykuł sponsorowany

Obecnie opakowania plastikowe zdecydowanie dominują w branży spożywczej. Spotykamy je na wszystkich etapach produkcji, dystrybucji i sprzedaży. Jednak jakiego typu opakowania z tworzyw sztucznych są najpopularniejsze? Przyglądnęliśmy się tej kwestii pod kątem kształtu opakowań oraz metod ich produkcji.

Najpopularniejsze opakowania w branży spożywczej
Najpopularniejsze opakowania w branży spożywczej

Wiaderko z pokrywką jako lider rynku

Zacznijmy od kształtów opakowań. Otóż, jeśli chodzi o kształt, w ostatnich latach dominują opakowania okrągłe. Niewątpliwie wiaderko z pokrywką to zdecydowany lider rynku. Dlaczego? Prawdopodobnie głównie ze względu na uniwersalność połączoną z bardzo dobrymi właściwościami. Otóż wiaderko takie sprawdza się już na etapie transportu i magazynowania. Okrągły kształt ułatwia przechowywanie i transport ze względu na możliwość układania opakowań jedno na drugim i obok siebie. 

Ważna jest też obecność pokrywki. Dzięki dobrze wykonanej pokrywce wiaderko zapewnia zawartości bezpieczeństwo. Jednocześnie pokrywkę w prosty sposób można zdjąć, co sprawia, że wiaderko z pokrywką sprawdzi się również w sprzedaży. Towar transportowany w wiaderku można wyeksponować po prostu poprzez jego otwarcie.

Co istotne, wiaderko jest uniwersalne również pod kątem towarów, które mogą przechowywać. Bywa, że umieszcza się w nich towary pakowane, na przykład cukierki. Jednak równie często jest to żywność bez dodatkowego opakowania w formie folii czy papieru. Mogą to być produkty sypkie, w tym makarony, kasze, czy płatki. Jednak wiaderko sprawdza się też w przechowywaniu produktów mokrych i tłustych, w tym serów czy kiszonek. Nie brakuje również firm sprzedających lody, które wybierają wiaderka z plastiku.

Polipropylen jako najpopularniejszy materiał

Nie każde tworzywo sztuczne nadaje się do produkcji opakowań, szczególnie w branży spożywczej. Chodzi tutaj generalnie o bezpieczeństwo żywności. Po pierwsze materiał musi być szczelny, chronić przed wilgocią, temperaturą i promieniami słonecznymi. Powinien zapewniać szczelną barierę, chroniącą przed drobnoustrojami i grzybami. Ważna jest też wytrzymałość mechaniczna. Wszystkie te warunki spełnia polipropylen, co sprawia, że jest najchętniej wykorzystywanym materiałem konstrukcyjnym, wykorzystywanym do tworzenia opakowań plastikowych do żywności.

Ponadto polipropylen to materiał, który nie wchodzi w reakcję z żywnością. Nie wpływa na jej smak czy zapach, nie powoduje też zmiany składu. Wielokrotnie przetestowany polipropylen chroni żywność przed czynnikami zewnętrznymi i sam jest dla niej w pełni bezpieczny. Dlatego wspomniane wcześniej wiaderko z pokrywką zwykle powstaje tylko z tego, lub głównie z tego materiału.

Termoforming i formowanie wtryskowe

Jeśli chodzi o metody produkcji opakowań, na czele plasują się dzisiaj dwie technologie. Pierwsza z nich to termofmoring, czyli formowanie folii polipropylenowej z wykorzystaniem zmian ciśnienia i temperatury. Technologia ta gwarantuje wysoką wydajność produkcji, przy jednocześnie bardzo zadowalającej jakości opakowań. Natomiast formowanie wtryskowe, czyli produkcja przez wtryskiwanie rozpuszczonego tworzywa do form, to sposób na produkcję opakowań klasy premium.
Wiadra spożywcze z pokrywką znajdziesz na: https://www.plast-box.com/katalog-produktow/